1Pe ce perioade de timp se poate încheia o asigurare RCA?
Pentru vehiculele inmatriculate ori inregistrate in Romania, pe o perioada cuprinsa intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna, dupa caz
2De ce este asigurarea RCA obligatorie?
Toate persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România au obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare.Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.
3Unde este valabilă asigurarea RCA?
Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European, teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.
4Despagubirea, in caz de accident auto
În conformitate cu legislația în vigoare, asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.
5Cum se incaseaza despagubirea?
Plata despagubirilor se poate face fie direct catre service-ul auto care ti-a reparat masina, fie asiguratorul iti poate plati o suma de bani, pe care sa o folosesti pentru a achita reparatia.
6Cum este calculata prima unei polite RCA?
Primele de asigurare pentru RCA sunt influentate de varsta soferului, tipul si marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.
7Daca doresc sa vand masina pentru care polita RCA este inca valabila, primesc banii inapoi?
Da. In cazul in care pe perioada de valabilitate a politei nu s-au platit daune sau nu se datoreaza despagubiri, vei primi inapoi banii pentru lunile ramase in polita.
8Ce este sistemul bonus malus?
Bonus malus este un sistem introdus in Ianuarie 2010 in urma caruia un sofer ce nu a produs accidente in anii precedenti va beneficia de o reducere a primei platite. In cazul in care asiguratul a fost implicat in unul sau mai multe accidente in anul precedent, acesta va plati o prima considerabil mai mare. Acest sistem a fost introdus pentru a spori grija si atentia soferilor in a evita accidentele, tariful RCA putand ajunge pana la 200% in cazul producerii a mai multe accidente pentru care au fost platite daune.
9De ce exista asa mari diferente de tarife intre societatile de asigurare?
Odata cu intrarea in U.E. piata asigurarilor a devenit libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret: in functie de polita lor de pret, de costuri, de dorinta de a acapara o anumita cota de piata,etc . Conditiile generale sunt aceleasi peste tot, sumele maxim asigurate la fel, ce difera practic este pretul si numele care apare pe polite.
10Ce este constatul amiabil?
Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii:exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesara implicarea politiei.In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.
11Ce avantaj am daca am RCA si Casco la aceeasi societate?
Avantajul este ca vei beneficia de extinderea asigurarii casco si pentru riscul de furt si avarii gratis, in afara teritoriului Romaniei.
12Care este amenda pentru lipsa RCA-ului?
Amenda este de 1000 lei sau 500 lei in 48 ore, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la incheierea unei polite. In caz de accident situatia este mai grava, pentru ca se adauga plata despagubirilor.
13Tocmai am cumparat o masina la mana a doua, am nevoie de RCA?
Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare veche polita isi inceteaza valabilitatea.Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina ai nevoie de o noua asigurare RCA pe numele noului proprietar. Daca numarul de inmatriculare se schimba , se face fara el, numarul de identificare fiind cel mai important.
14Sunt obligati soferii sa aiba asupra lor polita RCA si nici sa o prezinte Politiei?
Asigurarea RCA este obligatorie pentru toti soferii. Deci, daca nu ai asigurare, risti sa te trezesti cu o amenda. Partea buna este ca nu esti obligat sa ai polita la tine. Daca esti oprit pentru o verificare, Politia poate verifica pe loc (prin site-ul CEDAM) daca masina are sau nu asigurare. Daca apari in baza de date ca fiind asigurat, esti liber sa pleci.
Potrivit advocatnet.ro, in 2015 un sofer a fost amendat pentru ca nu a avut asupra sa polita de asigurare RCA. Soferul a contestat in instanta procesul verbal si a obtinut anularea amendei in 2016. Judecatoria a decis ca nu exista nici o lege clara care sa-l oblige pe sofer sa aiba o dovada fizica a asigurarii asupra lui.